okno.be
= [ code31.org mxHz.org so-on.be ]

 

BACK:
press  

Okno Public 01: Festivalitis vanuit de luie zetel

Agenda@BrusselDezeWeek     print
 
Brussel - Op 24, 25 en 26 mei organiseert kunstplatform Okno een internationaal digitaal festival onder de naam Okno Public 01. Temidden van performances en installaties staan diverse debatten centraal met nationale en internationale kunstenaars over digitale kunst, raakvlakken tussen de verschillende kunstdisciplines en mediakunst in Oost- en Centraal-Europa.

Okno is een interdisciplinair, nomadisch kunstenplatform dat zich concentreert op de relatie tussen kunst en nieuwe media. Via de publieke vertoningen op specifiek uitgekozen locaties wordt een dialoog aangegaan met de publieke ruimte van de stad die een steeds veranderende perceptie ondergaat. Dat resulteert in interactieve installaties, experimentele concerten, performances, workshops en lezingen. Het internet speelt daarbij een belangrijke rol – bijvoorbeeld bij online debatten.

Chatbots
Tijdens de eerste editie van Okno Public 01 kan u deelnemen aan de debatten door te surfen naar de website. Op 24 mei gaan die over Belgische mediakunst. “Met heel wat Belgische kunstenaars praten we over schoonheid van de digitale kunst,” verduidelijkt organisatrice Annemie Maes. “We debatteren over de raakvlakken tussen verschillende kunstdisciplines. Zo onderzoeken we het verband tussen muziek en performance of de relatie tussen sociale en activistische kunstvormen. Alle gesprekken worden gefilmd en rechtstreeks uitgezonden op het internet. Kunstenaars en geïnteresseerden van over de hele wereld kunnen deelnemen aan deze debatten door simpelweg even in te loggen op onze website. Naast echte mensen nemen ook virtuele robotten deel aan het debat. De zogenaamde chatbots. Dat zijn robotten die met de hulp van sleutelwoorden het internet doorzoeken naar relevante informatie over de onderwerpen van het debat. Met de gevonden woorden maken ze hun eigen teksten. Ze hebben een autonome inbreng. Panelleden en publiek kunnen al deze opmerkingen via een projectiescherm volgen en daarop eventueel inspelen. De inbreng van het publiek is heel belangrijk.” Tijdens de debatten kunt u heel wat installaties en performances van kunstenaars meepikken. Zo is er The Inflatable Meeting Room of opblaasbare ruimte. Samen met twee andere personen kruipt u elk in een luchtledige zuil. Via een gemeenschappelijk compartiment kunt u met de andere personen praten. Samenwerken is wel belangrijk want anders raakt u het evenwicht kwijt.

Mac-oltimers
Op 25 mei is er een debat over de mediakunst in Oost- en Centraal-Europa, met kunstenaars en sprekers uit onder andere Hongarije, Slovakije, Kroatië, Rusland en Polen. Ook dan zijn er heel wat performances, zoals die van Andrey Smirnov. Met een combinatie van laserstralen en radiofrequenties haalt de kunstenaar klanken uit harde materialen en maakt ze hoorbaar en zet ze om in beelden.

Op 26 mei wordt er gedebatteerd over de toekomst van netwerken. Maes: “Brengt het werken in netwerkverband nieuwe kunstvormen met zich mee? Wat is de rol van een kunstenaar binnen een netwerk? Welke weerslag heeft dit op kunst en maatschappij?” Deze vragen worden geïllustreerd met een installatie van 15 Mac-oldtimers uit de jaren 1980 die onderling met elkaar verbonden zijn. Elke computer zendt klanken en beelden uit die zich voortdurend en geleidelijk aan hun buur aanpassen. Voor de installatie TICS werden in verschillende steden klanken opgenomen met ultrasone apparatuur waarmee klanken hoorbaar gemaakt worden die normaal niet hoorbaar zijn voor de mens. De geluiden worden gevisualiseerd door de computer en geprojecteerd op de grond. Als je door het beeld loopt, ontstaan er nieuwe projecties en past de compositie zich aan. Als afsluiter is er een uniek ‘internetconcert’. Muzikanten uit Brussel zenden hun klanken over het internet naar collega’s uit Peking en Tokyo, die er onmiddellijk op inspelen en het resultaat terugzenden naar Brussel.

:: Okno Public 01, Matrix art project, Koolmijnenkaai 30-34, 1080 Sint-Jans-Molenbeek - 02-410.99.40
data: 24 > 26 mei 2006, van 14 > 0.00 uur
tickets: gratis

Matthias Vanheerentals © Agenda


 

 


 

okno --- koolmijnenkaai 30/34 --- 1080 brussels --- belgium --- steklo♥okno.be --- tel +32 2 410 9940